Berlin, dag 1

Vi anlände till Berlin tidigt och hade den stora turen att kunna checka in ändå. Det krävdes en liten tur mot enkelriktat för att komma in i garaget, men nästan ingen såg så det gör inget. Under dagen besöktes bland annat Brandenburger Tor, minnesmärken för förintelsen, Checkpoint Charlie, en utställning på Gestapos gamla tomt, platsen för Führerbunkern samt en gaybar. Det sista var helt oavsiktligt. Mer om detta senare.

Bilddokumentation finns här.

Temperaturen i Berlin var svala 37 grader i skuggan, finfint för långa promenader. Jag slog nog personrekord – en liter vatten på sisådär 30 sekunder. Mot slutet av dagen kändes det rätt motigt att röra på sig och mina händer hade svullnat av någon anledning, säkert något medicinskt trams. Hotellet har luftkonditionering, så det var som att kliva in i paradiset.

Efter dusch och uppfräschning tänkte vi gå ut och ta en stillsam pilsner och en matbit. Vi ratade 5-6 krogar på grund av utseendet, tills vi hittade en med uteservering med bekväma stolar och inget disco-röj. Kanske borde vi ha sett att samtliga gäster var män. Kanske borde vi ha sett att det fanns mängder med informationsfoldrar om “Gay in Berlin” lite varstans. Det gjorde vi hur som helst inte. Vi beställde varsin pilsner, satte oss på uteserveringen och lyssnade på värmeåskvädret som precis dragit in över Berlin. När gästerna började kyssa bartendern kände vi oss lite malplacerade och fann för gott att dricka ur och gå hem. På hemvägen tryckte jag i mig en Currywurst, en delikatess som sannolikt inte nått Sverige än. Rekommenderas!

I morgon: Wannsee-konferensen, mera Stauffenberg, bad i Wannsee och varför det killar i fötterna när man står i en tysk myrstack.

Posted on July 13, 2010 at 21:54 by admin · Permalink
In: Uncategorized

Leave a Reply