Berlin, dag 2

Vi var inte riktigt färdiga med Claus Schenk Graf von Stauffenberg, så vi besökte Gedenkstätte Deutscher Widerstand igen, denna gång utställningsdelen. Bendlerblock finns kvar relativt oförändrat i dag. Det var en märklig känsla att stå i de rum där Olbricht, Beck och Stauffenberg själv haft sina tjänsteställen. Historiens vingslag…

Därefter tog vi bilen genom den hysteriska Berlintrafiken ut till Wannsee, närmare bestämt Villa Marlier. I detta hus togs beslutet om den slutliga lösningen på “judefrågan”. Det tog 15 man 90 minuter att komma fram till att 11 miljoner människor skulle mördas. Tanken svindlar – det går helt enkelt inte att begripa sig på. Det är nog tur, det finns saker som ingen människa kan förstå och fortfarande vara mänsklig.

Huset i sig har genomgått en mängd förändringar sedan Wannsee-konferensen, men rummet där konferensen hölls är relativt orört. Under vårt besök renoverades fasaden, så det gick inte att få några bra bilder. Det är i vart fall inget vackert hus, ens om man vore ovetande om vad som hänt där.

Trötta på all ondska, lidande och elände bestämde vi oss för att besöka vackra Schwanenwerder, en ö i Wannsee som är känd för sina vackra villor.
Förvisso ägde Göbbels, Morell, Scholtz-Klink och Speer villor där under nazi-eran, men det var inte skälet till besöket. 

Sist och slutligen besökte vi en av Wannsees många sandstränder och tog ett dopp. Det var 25 grader i vattnet, så någon svalka gav det inte. Med sedvanlig precision ställde jag mig i en myrstack befolkad av tyska attackmyror när jag skulle byta om till mina gångkläder. Killar mysigt först, gör ont senare.

Bilddokumentation finns här.

I morgon: Alexanderplatz, Berliner Dom, DDR-museum, GoldElse och nästan en gaybar IGEN. Om jag orkar.

Posted on July 14, 2010 at 22:11 by admin · Permalink
In: Uncategorized

2 Responses

Subscribe to comments via RSS

 1. Written by W.P
  on July 16, 2010 at 13:48
  Permalink

  Hallo!
  Toffe tipsade mig om din blogg – vilken fin resedagbok och vilka proffsiga bilder.
  Ska fortsätta kika in och lära mig mer om Tyskland.
  Tschüss! Weiterhin gute Fahrt!
  /Wiveca

 2. Written by admin
  on July 20, 2010 at 15:38
  Permalink

  Tack för de vänliga orden – jag fotograferar enligt principen “tryck av så många gånger som möjligt, statistiskt sett måste det bli bra någon av gångerna”.

Subscribe to comments via RSS

Leave a Reply