Nürnberg, dag 1

Vi reste på morgonen från Berlin mot Nürnberg, en nätt liten resa på nästan 50 mil. Nu vet jag hur snabbt min bil kan gå: 170 knyck, förvisso tungt lastad. Glädjen med Autobahn fördunklades dock på grund av upprepade vägarbeten och långa köer, “Stau” som tyskarna säger. Varningsblinkers är bra att ha vid sådana, så man slipper oväntade besök i tvåhundra blås bakifrån.

Framme i Nürnberg besökte vi Reichsparteitagsgelände, området där NSDAP höll sina partidagar mellan 1933-38. I dag har området moderniserats betydligt med en ny stadion, mässanläggningar med mera.
I den nya stadion skulle tydligen Pink hålla konsert på kvällen, så polispådraget och besökstrycket var stort. Dissonansen mellan ett pop-våp och en historisk plats var påtaglig, kan man lugnt påstå.

Vi promenerade utmed nästan hela Große Straße, betraktade Silbersee som egentligen är en utgrävning för en stadion som aldrig blev av, och gick längs Kongresshalle.

Efter detta kände vi att vi behövde en anknytning till vårt kära hemland, så vad passar bättre än att besöka platsen för slaget vid Alte Veste, där Sverige fick pisk i 30-åriga kriget?
Lämpligt nog finns ett utsiktstorn på platsen. Det var bara sisådär fyrahundra trappor och ingen hiss, men skam den som ger sig. Klättringen var väl värd mödan – utsikten var fantastisk. En oväntad bonus var att vi fick syn på en restaurang med det passande namnet Alte Veste. Schnitzlarna var som dasslock i storlek och smakade alldeles utmärkt. Rekommenderas!

Bilder från övningarna finns här.

I morgon: (om jag hittar internetaccess) Nürnberg Altstadt, München, besök på Hitlers gamla hak Hofbräuhaus.
Bis bald!

Posted on July 17, 2010 at 20:35 by admin · Permalink
In: Uncategorized

Leave a Reply