Nürnberg dag 2, München

Stärkta av gårdagens schnitzel tog vi oss en titt på Nürnbergs Altstadt. Pittoreska gamla kyrkor, rådhus, fontäner med mera slåss om uppmärksamheten.
Tyvärr var parkeringstiden kort och resan vi hade framför oss lång, så vi tillbringade inte mycket tid i Altstadt utan tittade i stället på rättegångssalarna i Justitiepalatset.
Rättegångssalen där Nürnbergprocessen ägde rum finns kvar, lätt ombyggd. Den stora salen har delats i två mindre. Salarna var upptagna av rättegångar under vårt besök, så vi kom inte åt att fotografera interiörerna. Senare i år ska tydligen den berömda sal 600 göras om till permanent museum.
Stor rättegångsbyggnad, javars. Tillräckligt för att vi skulle gå vilse på vägen ut.

Därefter vidare till München.

Väl incheckade på hotellet tog vi en taxi till Hofbräuhaus am Platzl. En liten diskret ölstuga som byggdes år 1589 och rymmer ett par tusen gäster och genom åren varit skådeplats för såväl en kommunistisk revolution (!) som grundandet av NSDAP. Det var Hitlers favorithak, och långt in i modern tid fanns det ett fotografi på Hitler som baby på en av väggarna.
Maten är klassiskt Bayersk – det är mycket fläsk, wurst och sauerkraut. Portionerna är stora, de japanska gästerna som beställt fläskrätter stirrade förskräckt på sina tallrikar och undrade säkert hur de skulle få i sig en halv gris.
Men det är ju inte främst för maten man besöker ett ölhus, förstås…
Ölen tillverkas på ort och ställe och heter förstås Hofbräu. Två varianter – mörk och original. Glasstorleken är dryga litern. Hur servitörer och servitriser får med sig uppåt tio såna krus per varv övergår mitt förstånd.
I bakgrunden spelar ett bayerskt oompa-oompaband käck musik med dragspel och olika mässingsblåsinstrument. Gästerna skrålar med och favoritvisan är inte svår:
“In München steht ein Hofbräuhaus, oans, zwoa, g’suffa!” Det blir ungefär “I München står ett Hofbräuhaus, ett, två, drick!” Så det gjorde jag.
Hemresan är något luddig, men jag minns att jag förde en diskussion på mycket knackig tyska med taxichaffisen om så vitt skilda ämnen som svensk alkoholpolitik, Tysklands första McDonalds och hur taxichaffisen skulle ha förlorat körkortet på fem minuter blankt i Sverige.

Bilder finns här.

I morgon: Dachau.

Posted on July 18, 2010 at 21:36 by admin · Permalink
In: Uncategorized

Leave a Reply