Hemresa + reflektioner

Det har varit trevligt att vara ute och resa, men en av de största poängerna med resor är att komma hem.
Vi kände att det var hög tid att återvända till Sverige och lämnade Berchtesgaden runt 09:00. Med den precision som är mitt adelsmärke åkte vi över gränsen till Sverige på Öresundsbron exakt 24:00, samma dag. Jag skojar inte – det slumpade sig verkligen så. Hemresan var en nätt liten tripp på 145 mil som gick genom fyra länder – Tyskland, Österrike, Danmark, Sverige. Vi turades om att köra två timmar var, men det var ändå rätt segdraget trots dårfarten på Autobahn.

Saker jag har lärt mig under resans gång:

Trafiken

Alla hastighetsskyltar tolkas som rekommendationer. 80 blås genom centrum är inget att höja på ögonbrynen för.
Du blir alltid omkörd på Autobahn, oavsett hur snabbt du kör.
Stoppförbud och parkeringsförbud kan ignoreras. Det enda man ska vara rädd för är skyltar som varnar för att bilen kommer att bogseras bort.
Det är helt okej att parkera halvvägs upp på trottoaren, ibland finns det till och med skyltar som säger att man ska göra det. Parkera 3 meter innan korsning? Inga problem. 2 meter?  Lugnt, kompis. I korsningen? Helt okej.
Någon zebra-lag finns inte. Fotgängare går över gatan på egen risk.
Cyklister kör precis hur som helst och fruktar inte döden. Samma sak med EU-mopedister.
Tyskland är ett U-land vad gäller tankning. Hittade inte en enda mack med automatbetalning via kort, man var tvungen att gå in och betala.
Tyskland är ett ännu värre U-land när det handlar om parkering i parkeringshus och större parkeringar. De blockeras av bommar. För att komma förbi måste man ha ett magiskt parkeringskort som vi aldrig lyckades lura ut hur det fungerar. Gud förbjude att automaten tog Visa, det vore ju för lätt.

Språket

De allra flesta yngre tyskar talar engelska. Många medelålders gör det också. Riktigt gamla, inte alls.
Man kan alltså ta sig fram rätt bra med bara engelska, men skoltyskan kan komma till nytta i sällsynta fall.
Samtliga utländska filmer och TV-program förstörs brutalt genom dubbning. Jag stängde av TV:n i mentalt självförsvar när jag råkade höra South Park på tyska.

Maten

Ingen större sofistikering här inte. Kött och potatis ska det vara! Och surkål!
Därmed inte sagt att jag klagar, det var gott. Snabbmaten Currywurst rekommenderas varmt.

Drycken

Öl är gott när den görs rätt. Tyskarna gör öl rätt. Varje liten håla med självaktning brygger egen öl. Se upp lite med de stora ölhallarna, en liter brukar vara det minsta som serveras. Se upp ännu mer om det råkar vara Oktoberfest, då brygger de luriga tyskarna ölet något starkare. Det är alltså fullt möjligt att “jag drack bara tre öl” resulterar i en tur med Gustavsbergsbussen.

Övrigt

Don’t mention the war. Seriously.
Tyskarna är enormt slitna mellan de två ytterligheterna “spräng, skotta jord över, tig och glöm” och “bygg minnesmärken överallt”. Ofta har de börjat med det förstnämnda, sedan lagt om kursen 180 grader och med enorm precision grävt fram hemskheterna igen. Sannolikt känner de att de bär på en arvssynd, och de måste få hantera den själva. Utomstående kan knappast komma med förnumstiga råd där.

Inga bilder i dag. Inte stor poäng med att fota 145 mil motorväg.

Posted on July 21, 2010 at 20:31 by admin · Permalink
In: Uncategorized

Leave a Reply